Stadslab Duindorp

Een stadslab is een vorm van onderzoek, waarbij je vanuit de praktijk op zoek gaat naar antwoorden die aanwezige problemen oplossen. De wijk is vanaf het eerste moment betrokken, van bewoners tot professionals.

“Samen kom je hopelijk tot oplossingen die werken voor de mensen voor wie je het doet”, vertelt onderzoeker Sam Schrevel. Sam is 38 jaar en werkt als docent en onderzoeker bij de Haagse Hogeschool. Hij is mede-organisator van het stadslab in Duindorp, in opdracht van de gemeente Den Haag.


Wicked problems

“Wat alle stadslabs met elkaar verbindt, is dat er een probleem is. Alle betrokkenen geven toe dat ereen probleem is. Maar hoe dat eruit ziet en wat de oorzaken en gevolgen daarvan zijn, daar zijn de betrokkenen het niet over eens. Dat noemen we wicked problems. Je bepaalt van tevoren niet wat de uitkomsten zijn en welke stappen je gaat nemen.”


Kwetsbaarheid is een stempel die anderen op elkaar plakken

Het nieuwe stadslab richt zich op de kwetsbaarheid in Duindorp, vooral op de jongeren onder de veertien jaar. “Hoe kun je voorkomen dat kwetsbare jongeren in de problemen raken? En wanneer is iemand kwetsbaar? Kwetsbaarheid is een stempel die anderen op elkaar plakken. Een professional bedoelt er misschien iets anders mee dan een bewoner.” Sam vraagt zich af of de jongeren zich herkennen in de kwetsbaarheid of dat het bijvoorbeeld om de beeldvorming gaat. Daarom is Sam dit jaar veel te vinden in Duindorp, om te spreken met jongeren, professionals en andere betrokkenen in de wijk.


Het stadslab is een lerende vorm

“Onderzoeken vinden vaak plaats in laboratoria en hebben vrij weinig van doen met de echte wereld waar mensen in leven. Veel onderzoekers zijn gewend te werken vanuit vaste regels en dat heeft het stadslab niet. Het stadslab is een lerende vorm. Als onderzoeker moeten mensen je af en toe scherp houden. Vanuit die gedachte ben ik geïnteresseerd geraakt in stadslabs.”


Contact

Ga het gesprek aan met Sam bij Het Trefpunt. Hier is hij twee á drie dagen per week te vinden. Sam is ook bereikbaar via s.j.c.schrevel@hhs.nl

Lees via deze link meer over het eerdere stadslab Duindorp wat plaatsvond van 2017-2019.

Contact

Stadslab Duindorp
Stadslab Duindorp

Nieuws

Deze organisatie heeft nog geen nieuwberichten
Stadslab Duindorp

Activiteiten

Deze organisatie heeft nog geen evenementen