Dit pareltje van een binnentuin aan de Houtrustweg wordt onderhouden door bewoners van de Sternstraat, Zeearendstraat en Zeezwaluwhof. Het stukje Duindorp is veranderd in een veelkleurig mini-natuurreservaat vol planten en zelfs dieren.
De binnentuin is in bruikleen van woningcorporatie Hof Wonen. De buurtbewoners hebben er een vogel-, insecten-en egelvriendelijke tuin van gemaakt. Dit deden zij door diverse planten en bloeiers, hagen en struiken te planten en door egelhuizen en insectenkasten neer te zetten. In mei 2022 ontvingen de initiatiefnemers de Gulden Klinker als beloning voor hun inzet om de omgeving mooier en groener te maken.
Er stond helemaal niets
Henk van Dillen werkt al veertien jaar bij Hof Wonen (eerder Vestia). In die tijd deed hij meer projecten, maar dit was zijn eerste tuin. Nu die klaar is, fietst hij fluitend naar die plek aan de Houtrustweg. “Ik vind het zelf ook heel leuk”, geeft hij glimlachend toe. De binnentuin waar het om draait, is een stukje grond vantwaalf bij vijftien meter. Omliggende tuinen van bewoners grenzen eraan, afgebakend door lageschuttingen. De initiatiefnemer is Frances Kersbergen. De 36-jarige Duindorpse woont sinds vier jaar in één van de huizen, die grenzen aan het stukje grond. “Het is een mooi, hoefijzervormig hofje. Maar er stond helemaal niets, op een pergola met wat dode planten erin en een klimop die het niet deed. De gemeente kwam elke twee weken alles zo kort mogelijk maaien, zodat alle begroeiing afstierf. Ik was bezig met het verfraaien van mijn tuin. Ik dacht, als ik Hof Wonen benader en kijk wat mogelijk is, dan wordt het in ieder geval mooier dan een kaal stuk grond.”
Door de tuin meer contact met elkaar
Met een andere buurtbewoners maakte ze een gedetailleerd plan om, zoals ze zegt, “het gebied terug te geven aan de mussen. Aan de overkant hebben ze nieuwbouw neergezet, waardoor een heel stuk van hun leefgebied verloren is gegaan. Ze broeden bij ons in de daken, daarom hebben we besloten er het Mussenduin van te maken.” Ze nam ook contact op met Henk. "Hof Wonen was enthousiast", herinnert hij zich. “Hof Wonen investeert veel in participatieprojecten, waarin bewoners samenkomen en contact hebben met elkaar. Door middel van de tuin waar ze aan het werk zijn, hebben ze meer contact met elkaar gekregen.” En Henk zelf? Die springt wel drie keer per week opzijn fiets voor een ritje naar het Mussenduin. “Hij is zo trots op die tuin”, vertelt Frances. “Hij zegt dat het voor hem ook een soort thuiskomen is. En het maakt zijn werk ook makkelijker. Als hij komt aanfietsen, komt iedereen zijn huis uit om even een babbeltje te maken. Dat verlaagt ook de drempel om met de woningcorporatie te communiceren.”
Er bloeit altijd wel wat
Frances kreeg een budget van 5700 euro van Hof Wonen. “Er werd een haag geplant, dus de grond moest voor een deel afgegraven worden. We kochten planten en een grasmaaier. Er wordt ook vogelvoeren water van betaald. Hof Wonen vond ook dat er wat met de tuin moest gebeuren. Het is ook een mooivoorbeeld voor andere huizenblokken.” Wie nu de binnentuin bezoekt, ziet een haag van achtverschillende soorten struiken. “Denk aan liguster, veldesdoorn en zuurbessenstruiken. Alles in groenen rood, want we hebben met verschillende kleuren gewerkt voor een speelser effect. Voor de rest hebben we planten die goed bestand zijn tegen de droogte. Ik wilde een volle border, dat is namelijk ook goed voor de insecten. We hebben veel verschillende bloemen door elkaar heen staan zodat ervan maart tot en met november altijd wel wat bloeit.”
Het is niet de bedoeling dat bezoekers door de tuin banjeren
De tuin is wel te bezichtigen via het pad dat erlangs loopt, maar het is niet de bedoeling om door de binnentuin zelf te banjeren. “We willen het gebied met rust laten voor de vogels, want die zitten daarop hun gemakje”, legt Frances uit. Want behalve demussen hebben ook andere vogels de binnentuin ontdekt. “We hebben een slechtvalk, sperwers, veel spreeuwen die tegenwoordig ook hier overwinteren in plaats van door te vliegen naar het zuiden, allerlei soorten mezen, winterkoninkjesen tjiftjafs. Het zijnschichtige vogels, maar ze komen allemaal naar de tuin toe door wat we hebben aangeplant.” En af en toe scharrelt er een egeltje voorbij.
Iedereen wordt er vrolijk van
“Ik ben er heel trots op. We hebben iets moois neergezet met het hele blok. Welk effect het Mussenduin heeft op de buurt? Iedereen wordt er vrolijk van en is meer betrokken met elkaar. De tuin verbindt.”